Poluarea din Capitală este cauzată de bucureștenii care încă se mai încălzesc cu lemne, zice ministrul Mediului. „Așa cum se întâmpla la 1700”, a ținut să întărească mesajul ministrul Mircea Fechet, transmis la Forumul Virtual de Energie Verde.
Așadar, primul pas a fost făcut, știm de unde vine poluarea, urmează o serie de măsuri care vor reglementa tot ceea ce înseamnă „încălzire rezidențială”.
„Principalele surse de poluare în Capitală sunt traficul, încălzirea rezidenţială şi din când în când arderile ilegale din proximitatea Bucureştiului. Când vorbim de încălzirea rezidenţială, aici va trebui împreună cu Guvernul şi primarul general să avem o discuţie, întrucât încălzirea rezidenţială generează foarte multă poluare”, insistă Mircea Fechet.
El a arătat că unii bucureşteni încă folosesc lemnele pentru a se încălzi, la fel cum se proceda în urmă cu trei secole: „Din păcate, dacă o să analizaţi clasamentul marilor capitale ale UE, Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe, pentru că atunci când este poluare în Bucureşti ea nu vine doar din municipiu, ci avem o aglomerare urbană”.
Potrivit acestuia, trebuie să existe o strategie foarte clară în acest sens, la nivel de Executiv şi autorităţi locale. „Pasul 1 este să identificăm soluţii serioase de finanţare şi de decizie politică, prin care să reuşim, acolo unde există reţele de gaz şi infrastructură de agent termic pentru încălzire centralizată, să oprim cu totul încălzirea rezidenţială pe lemne. Atunci când ai sobă în casă, în cel mai bun caz pui lemne pe foc, însă avem semnale de la cetăţeni, de la Garda de Mediu şi de la alte entităţi care ne spun că nici măcar lemn nu se arde, ci alte materii, fie că vorbim de plastic, pal”, a adăugat ministrul Mediului.